Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Balázs Vince Nagy
Az emberi színadaptáció határainak mérése és alkalmazása világítási környezet tervezésében

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
mechanical engineering
Géza Pattantyús-Ábrahám Doctoral School of Mechanical Engineering

Thesis supervisor: Balázs Vince Nagy
Location of studies (in Hungarian): BME Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
Abbreviation of location of studies: MOGI


Description of the research topic:

Az emberi látás dinamikáját nagymértékben meghatározza a különböző látási környezetek kromatikus paramétereihez való alkalmazkodás, a színadaptáció. A fiziológiai mechanizmus, amely a színadaptációt kialakítja rendkívül összetett, a szem ideghártyájának receptorai és idegsejtjei, az agykéreg neuronjai különböző mértékben hozzájárulnak. Az érzékelés megismerése és a vizuális környezet tervezése szempontjából fontos információ, hogy a fiziológiai színadaptációs mechanizmusok milyen mértékig képesek a színingerek érzékelését függetleníteni a környezet kromatikus hatásaitól.
A Nemzetközi Világítástechnikai Társaság (CIE) egyik fontos célja olyan színábrázolás rendszer ill. modell létrehozása, amely az emberi színadaptációt kellő mértékben figyelembe veszi.
b.) A kutatás célja
A színadaptáció határainak mérése humán vizsgálatok által különböző világítási környezetekben. Az eredmények alapján modellkészítés, amely a világítástervezésben felhasználható és a CIE rendszereibe integrálható.
c.) Az elvégzendő feladatok, azok fő elemei, időigénye
A színadaptáció fiziológiájának, érzékelési folyamatainak és a színrendszerekben való alkalmazásának irodalmi áttekintése, világítási környezetek spektrális hatásainak megismerése (első félév).
Változtatható spektrális teljesítmény-eloszlású világítási környezet építése és kialakítása színadaptációs pszichofizikai feladatok (monitoros és reflexiós mintájú tesztek) végzésére, a tesztek megalkotása (első-második félév).
Humán tesztek végzése a színadaptáció határainak feltérképezésére a világítási környezet és a látási feladatok paramétereinek változtatásával és az eredmények alapján történő visszacsatolással (harmadik-hatodik félév).
Az eredmények értékelése, színadaptációs modell készítése a CIE rendszerekbe való integrálás céljából valamint a világítási környezet tervezésében való alkalmazás szempontjából; publikálás (ötödik-nyolcadik félév).

d.) Várható tudományos eredmények
A színadaptáció határainak megadása különböző paraméterek mellett.
Új színadaptációs modell készítése.
A CIE nemzetközi munkájához való hozzájárulás.
Világítástechnikai tervezési paraméterek megadása.
f.) Irodalom
B.V. Nagy, M.T.S. Barboni, J.G. Oliveira, D.F. Ventura (2013) The effect of ambient illumination spectrum on visual performance. Proceedings of the CIE Centenary Conference, Paris.

B.V.Nagy, Z. Németh, K. Samu, Gy. Ábrahám (2014) Variability and systematic differences in normal, protan and deutan color naming. Frontiers in Psychology, v.5:1416

Required language skills: magyar
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-10-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )