Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gábor Simonyi
Gráfszinezések

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
mathematics and computing
Doctoral School of Mathematics and Computer Science

Thesis supervisor: Gábor Simonyi
Location of studies (in Hungarian): BME VIK SZIT
Abbreviation of location of studies: BME


Description of the research topic:

A gráfok színezésével kapcsolatos legalapvetőbb mennyiség a kromatikus szám. Ez az egyik legtöbbet vizsgált gráfparaméter, a vele kapcsolatos tételeknek se szeri se száma. Miközben sok mindent tudunk a kromatikus számról, még több az, amit nem tudunk. Számos évtizedek óta nyitott kérdés (Erdős-Faber-Lovász sejtés, Reed sejtés, Hedetniemi sejtés) megoldatlan. Rengeteg kromatikus szám típusú egyéb paraméter is felbukkant az elmúlt években, évtizedekben, melyek újabb kérdéseket vetnek fel e rokon paraméterek viselkedésével kapcsolatban. Tipikusan a feladat ezek megbecslése különféle gráfosztályokon, illetve annak tisztázása, hogy az új paraméter milyen viszonyban van a kromatikus számmal, mennyire térhet el attól.

A téma művelése során a fenti típusú kérdésekre keresünk választ.
Ideális esetben a téma iránt érdeklődő hallgató már TDK dolgozat vagy diplomamunka készítés keretében ilyen paraméterekkel foglalkozott, és doktori tanulmányai alatt a már így megkezdett munkát folytathatja.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-01-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )