Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
László Czap
Dinamikus beszédhang vizualizálás és artikuláció ábrázolás siketek beszélni tanításához

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Miskolc
computer sciences
JÓZSEF HATVANY DOCTORAL SCHOOL FOR COMPUTER SCIENCE AND ENGINEERING

Thesis supervisor: László Czap
Location of studies (in Hungarian): Informatikai Intézet
Abbreviation of location of studies: INF


Description of the research topic:

A siketek és nagyothallók beszélni tanítása fontos esélyegyenlőségi feladat. A társadalomba integrálódásuk feltétele kommunikációs készségük javítása. A beszédhangok vizualizálására használt spektrum alapú módszerek, és a hangképzést bemutató ábrák a hangok állandósult szakaszának képzését képesek bemutatni. A siketek és beszédhibások beszédjavítását segítő rendszerek így elsősorban a kitartható beszédhangok artikulációjának megtanításában sikeresek. A hangátmenetek a beszéd érthetőségét alapvetően befolyásolják, ezek megtanításához dinamikus modellre van szükség.

Egy dinamikus beszédkorrektor a beszédhangok új, dinamikus vizualizálási módjának kidolgozását igényli. A hangátmenetek artikulációs jellemzőit 3D fejmodell tudja bemutatni. A virtuális bemondó a természetes beszélőnél jobban meg tudja jeleníteni a hangképzés részleteit, hiszen arca átlátszóvá tehető. Különösen a nyelvmozgás megmutatására alkalmas a transzparens modell, mivel a szűk ajaknyílású hangoknál nem látható a beszélő nyelve.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-08-01


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )