témavezető: Sipos Péter
helyszín (magyar oldal): DE MÉK helyszín rövidítés: DE
A kutatási téma leírása:
A kutatás célja olyan száraztészták és sütőipari termékek
fejlesztése, amelyek a hozzáadott komponensek segítségével speciális
élettani hatás biztosítására alkalmasak. Amellett, hogy a gluténmentes
diétára szorulók száma fokozatosan növekszik, jelen van egy olyan
fogyasztói szegmens is, amely nem egészségügyi, hanem életviteli okokból
választja a speciális étrend követését. Számos olyan alapanyag áll
rendelkezésre, ami a gluténmentes termékek előállítását teszi lehetővé.
Ezek közül a kutatás elsősorban a kukorica, másodsorban a cirok és köles
alapú termékek fejlesztését tűzi ki célul. A fejlesztési irányok egy
olyan termékkör kialakítását irányozzák elő, amelyek mesterséges, vagy
speciális célok kielégítése céljából hozzáadott adalékanyagok helyett az
alapanyagok speciális összetevőit és hatásait igyekeznek kihasználni, s
olyan feldolgozási módokat vizsgálnak, amelyekkel kedvezőbb élettani
hatással rendelkező termékek állíthatóak elő.
előírt nyelvtudás: magyar ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol további elvárások: MSc diploma