Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Fülöp
Súlyozott faautomaták és fatranszformátorok

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
computer sciences
Doctoral School of Computer Science

Thesis supervisor: Zoltán Fülöp
Location of studies (in Hungarian): SZTE
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

Közismert, hogy a ma már klasszikusnak mondható faautomaták és fatranszformátorok [3-5] általánosíthatók algebrai struktúrák (elsősorban félgyűrük és multioperátor monoidok) feletti ún. súlyozott faautomatákká és fatranszformátorokká. Az általánosítás során a fanyelv egy olyan leképezés lesz, amely a fák halmazát a struktúra tartóhalmazába képezi le, ezáltal a struktúra elemei adják a fák súlyait. Az ilyen leképezéseket fasoroknak nevezzük. Hasonlóan, a fatranszformációnak egy olyan leképezés felel meg, amely fákból képzett párokhoz rendeli a struktúra elemeit. Mára mind a súlyozott faautomatáknak, mind a súlyozott fatranszformátoroknak komoly irodalma van, lásd az [1,2] összefoglalókat. Ugyanakkor aktív kutatás is folyik, melynek egyik fő fóruma a két évente megrendezésre kerülő Weighted Automata: Theory and Applications (WATA) workshop sorozat. Az elmélet alkalmazást nyer többek között a formális módszerekben és a természetes nyelvi feldolgozásban. Számos nyitott probléma és kutatásra alkalmas feladat van ezen a területen. A meghirdetett tématerv egy fő olyan hallgatónak szól, aki érdeklődik az elméleti számítástudomány iránt és szívesen végezne kutatómunkát a témában.


[1] Z. Ésik and W. Kuich. Formal tree series. J. Autom. Lang. Comb., 8(2):219--285, 2003.
[2] Z. Fülöp and H. Vogler. Weighted Tree Automata and weighted Tree transducers. in: Handbook of Weighted Automata (Eds. M. Droste, W. Kuich, and H. Vogler). Springer-Verlag, 2009.
[3] Z. Fülöp and H. Vogler. Syntax-directed semantics --- Formal Models Based on Tree
Transducers. Monogr. Theoret. Comput. Sci. EATCS Ser. Springer-Verlag, 1998.
[4] F. Gécseg and M. Steinby. Tree Automata. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1984.
[5] F. Gécseg and M. Steinby. Tree languages. In G. Rozenberg and A. Salomaa, editors, Handbook of Formal Languages, volume 3, chapter 1, pages 1--68. Springer-Verlag, 1997.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2021-10-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )