Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szakály Zoltán
A közösségi agrármarketing lehetőségei és anomáliái, különös tekintettel a hazai tejtermék piacra

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

témavezető: Szakály Zoltán
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem GTK
helyszín rövidítés: DEGTK


A kutatási téma leírása:

A közösségi marketing egy speciális területe a marketing tudományának. Az agrárszférában jelentősége abban mutatkozik, hogy az egyes termelők vagy vállalkozások atomisztikusan nem képesek ellátni önállóan a marketingtevékenységet, ezért erre a feladatra társulniuk kell. Az együttműködés alapfeltétele, hogy a résztvevők ne tekintsék egymást ellenfélnek, hanem megtanulják kiaknázni, és a saját javukra fordítani az összefogásban rejlő erőt és lehetőséget. A marketing közösségi formája azért előnyös a résztvevők számára, mert az alaptevékenységük önállóságát meg tudják őrizni, de a reklám, a piackutatás, a kiállításokon való megjelenés és a termékpolitika (pl. márkázás) költségeit fel tudják osztani egymás között, nem beszélve az egységes alkupozíció kérdéséről. A közösségi marketing is a hagyományos módszereket, eszközöket alkalmazza, hiszen a piaci munka megcélzott közönsége ugyanaz, mint az egyedi, vállalati marketing esetében. A közösségi marketing ugyanakkor szélesebb árucsoportot ölel fel, mivel jellemzően egy-egy termékcsoportot, ágazatot átfogva kapcsolódik a vállalkozások egyedi marketing-tevékenységéhez.
A közösségi marketingszervezetek különböző formáit első lépésben szekunder információforrások alapján jellemezzük, majd primer piackutatás keretében egyrészt kvantitatív, másrészt kvalitatív eljárásokkal gyűjtünk piaci információkat. A kutatás fókuszában a tej és tejtermékek közösségi marketingje áll, az ágazatra vonatkozóan komplex marketing stratégiai elemzés készül nemzetközi kitekintésben.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )