Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Peternák Miklós
Médiaművészet, médiatörténet, képelmélet

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Képzőművészeti Egyetem
képzőművészet
Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola

témavezető: Peternák Miklós
helyszín (magyar oldal): MKE DI Feszty-ház, 1063 Budapest Kmety Gy. u. 27.
helyszín rövidítés: MKE


A kutatási téma leírása:

Az alábbi kutatási témák az Intermédia tanszék tervezett illetve folytatandó kutatási programjához kapcsolódnak. Célok: Az új technológiák művészeti használata és fejlesztése; az eredmények alkalmazása az oktatásban és ezek nyilvános bemutatása; valamint a médiaművészet elméleti-történeti hátterének vizsgálata.

A médiaarcheológia, a mai eszközök és technikák múltjának kutatása és megértése alapvető a mai médiaművészet szempontjából is. Nem csupán történeti vizsgálatok, de a médiaművészeti alkotások jelentős halmaza bizonyítja, hogy a művészek számolnak ezzel a hagyománnyal, s kreatív alkalmazások gyakran fedezhetők fel egy-egy új mű inspirációs hátterében. A technikai médiumok előtörténetének vizsgálata közvetett módon diszciplináris szempontból is új kutatási eljárásokat eredményezett, melyek közül a képtudomány (Image Science, Bildwissenschaft) különösen fontos lehet a jövő médiaművészei számára. Nem csupán a technikai képek fotóval kezdődő sora jelenti e közelítés tárgyát, hanem a képalkotás eddig jórészt figyelmen kívül hagyott, periferiális tetületei is. A történeti szempontok mellett lényeges, hogy a képtudomány a mai képvilág megértéséhez nyújt hasznos információkat úgy a készítők, mind a befogadók számára, többek között azon felismerés alapján, hogy e két csoport immár alig különíthető el egymástól. A képkészítés ma már nem csupán a hivatásos képcsinálók sajátja, egyúttal a technikai képek kikerülhetetlenekké váltak azok számára is, akiknek képekkel korábban semmi dolguk sem volt.
A képtörténeti paradigmaváltás ugyanakkor nem járt együtt a képi tapasztalatok, a befogadási technikák hasonlóan gyors elterjedésével: a változások sebessége átalakította köznapi szokásainkat, időt sem hagyva a folyamatok megértésére. A mához vezető út rekonstrukciója ezért az egyik legfontosabb technika a jelen kaotikusnak tűnő képvilágában, kommunikációs labirintusában való tájékozódáshoz.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-04-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )