Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Műalkotás, mint kronométer | The artwork as a chronometer

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Képzőművészeti Egyetem
képzőművészet
Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola

témavezető: Kicsiny Balázs
helyszín (magyar oldal): MKE DI Feszty-ház, 1063 Budapest Kmety Gy. u. 27.
helyszín rövidítés: MKE


A kutatási téma leírása:

A kutatás tárgya a klasszikus avantgard, neoavantgard és kortárs művészet időszemléletének vizsgálata. A témahirdetés szempontrendszere szerint a műalkotás időmérő eszköznek, kronométernek is tekinthető, amely koronként változó módon „mutatja“ az emberi tudat viszonyát a mérhető és mérhetetlen időhöz, az egyéni és kollektív emlékezethez és utópikus ideológiákhoz.

A kutatás azon túl, hogy az idő ábrázolhatóságát vizsgálja, hangsúlyt helyez az idő – trauma – alkotás kapcsolatára, az egyéni és kollektív emlékezet szerepére az alkotói tevékenységben.

A témahirdetés szempontrendszere szerint vizsgálja a klasszikus avantgard egyes alkotóit, mint például Marcel Duchamp és a negyedik dimenzió, illetve Giorgio de Chirico metafizikus festészetének időábrázolását. A neoavantgard kapcsán szintén szempontrendszere szerint vizsgálja az autentikus műalkotás idejét a kulturipar kontextusában, az időtapasztalat szubjektumhoz kötött, megismételhetetlen idejének kérdését a fogyasztói társadalomban. A kortárs művészet időértelmezését a medializált globális társadalomban, a traumatikus időtapasztalat spektákulummá válásának rendszerében vizsgálja.

A kutatás szintén hangsúlyt helyez a magyar művészet sajátos időábrázolására, többek között Román György, Farkas István, Erdély Miklós művészetének vizsgálatával.
A témahirdetésre jelentkezőnek megfelelő művészettörténeti ismeretekkel, kritikai szemlélettel szükséges rendelkeznie.

Témára vonatkozó részleteket a témavezetővel lehet egyeztetni.
---
The description of the research topic:

This research topic focuses on the artwork as a time measuring instrument, a chronometer. During the changing historical ages a piece of art shows differently the relationship of human consciousness with the measurable and the immeasurable time, with the individual and collective recollection and the utopian ideas.
The subject of the research topic is to examine the attitude to time within the avant-garde, the neo-avantgarde and contemporary art.

The applicant has to posses a high level of art history knowledge, and to be able to successfully handle a critical questioning attitude.

Details about the research topic must be agreed with their own supervisor.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-04-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )