Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bóna István
A műalkotások kiegészítésének és rekonstrukciójának elméleti és gyakorlati kérdései

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Képzőművészeti Egyetem
képzőművészet
Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola

témavezető: Bóna István
helyszín (magyar oldal): MKE DI Feszty-ház, 1063 Budapest Kmety Gy. u. 27.
helyszín rövidítés: MKE


A kutatási téma leírása:

A műalkotások kiegészítése a restaurálás egyik legvitatottabb, ugyanakkor legkomplexebb szakmai kérdése. Ennek a területnek a kutatása érintheti a restaurálási folyamat szinte egészét: a statikai megerősítéstől a műalkotás értelmezhetővé, esztétikailag élvezhetővé tételéig. A szakszerű kiegészítés mindig hiteles és eltávolítható kell, hogy legyen. A felhasznált anyagok, festékek meg kell, hogy feleljenek az időállóság, a reverzibilitás, a kompatibilitás, és az újra restaurálhatóság követelményeinek. Ezeket kell szem előtt tartani a fejlesztésükre irányuló kutatásoknak.
A kiegészítés mértéke a teljes rekonstrukciótól a különböző neutrális retusokon át a kiegészítés teljes elhagyásáig terjedhet. A helyes mérték megtalálása elsősorban restaurátor-szakmai és etikai kérdés. Kutatása átöleli a művészettörténet, a művészet-elmélet, az ikonográfia, a művészet-pszichológia, a filozófia és az esztétika ide vonatkozó kérdéseinek vizsgálatát, elemzését.

Ide tartozik azon műtárgy-másolatok vizsgálata is, melyeket restaurátorok készítenek a múzeumi kiállítások, és a helyreállított műemlékek számára. A másolásra kijelölt eredeti műtárgyak rendszerint maguk is sérültek, tehát itt is felmerülhet a kiegészítés kérdése.
Új kutatási terület a digitális rekonstrukció. Itt nincsenek anyaghasználati, statikai korlátok, de a hitelesség ez esetben is kötelező.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-04-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )