Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vicsi Klára
Automatikus hangképzőszervi rendellenességet diagnosztizáló rendszer alapjainak létrehozására

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Vicsi Klára
helyszín (magyar oldal): Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
helyszín rövidítés: TMIT


A kutatási téma leírása:

Általánosságban arra a kérdésre keressük a választ, hogy: van-e bármilyen tipikus akusztikai-fonetikai paramétercsoport, amely a létrehozott beszédben tükrözi a hangképző szervek elváltozásait?
Hipotézisünk az, hogy a hangképző szervek elváltozásai főként a hangforrás (pl. zöngeképzés) és a hangképző üregek akusztikai-fonetikai paramétereiben tükröződnek.
Az eddigi nemzetközi kutatások csupán kitartott magánhangzókat vizsgáltak, így hangelemzéseik eredménye korlátozott, mivel nyilvánvaló, hogy a folyamatos beszéd vizsgálata sokkal több információt ad. A folyamatos beszéd statisztikai akusztikai vizsgálatai alapján lehetséges azoknak az akusztikai-fonetikai paramétereknek a kiválasztása, amelyek alapján egyrészt a normál beszédet a hibástól, a hibásakat pedig egymástól meg lehet különböztetni.
Tehát a konkrét feladat a hangképző szervek elváltozásai és a mérhető akusztikai paraméterek közötti kapcsolat vizsgálata.
Célunk statisztikai, jelfeldolgozási, osztályozási módszerek fejlesztése egy automatikus hangrendellenességet diagnosztizáló rendszer alapjainak létrehozása, egy jól felépített gégészeti patológiás folyamatos-beszéd adatbázis alapján.
A tervezett diagnosztikai rendszer feladata, hogy rövid felolvasott szöveg alapján figyelmeztetni tud a hangképzési probléma fellépésére (pl. a korai stádiumban lévő rákos elváltozásokra), a probléma valószínű eredetére, továbbá lehetőség nyílik a beszédterápiák sikerességének automatikus megítélésére, segítve ezzel a háziorvosok, klinikai orvosok valamint a terapeuták munkáját.

Elvégzendő feladatok:
1. A témába vágó irodalom áttekintése
2. Beszédadatok gyűjtése, adatbázis létrehozása
A statisztikai vizsgálatok elvégzéséhez hangképző szervi rendellenességeket mutató beszéd adatbázist hozunk létre az Országos Onkológiai Intézet Fej-nyak Sebészeti Osztályán
3. A hanganyag beszédhang szintű címkézése és szegmentálása.
4. A patológiás beszéd akusztikai-fonetikai paramétereinek statisztikai vizsgálata az adatbázisok feldolgozásával
- szegmentális szintű feldolgozás
- szupraszegmentális szintű feldolgozás
5. Különböző lényeg kiemelési és osztályozási technikák alkalmazása, tesztelése
6. Lehetséges diagnosztikai eljárás koncepciójának kidolgozása - Távoli beszédképzési rendellenességek felismerése és hangterápiák

további elvárások: 
beszédjel feldolgozásában való jártasság

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2014-07-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )