Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szeszlér Dávid
Kombinatorikus algoritmusok a 3-dimenziós VLSI-huzalozásban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
villamosmérnöki tudományok
Villamosmérnöki Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Szeszlér Dávid
helyszín (magyar oldal): Számítástudományi és Információelméleti Tanszék
helyszín rövidítés: SZIT


A kutatási téma leírása:

A nagy bonyolultságú integrált (avagy angol rövidítéssel: VLSI) áramkörök tervezése egyike a legszélesebb területeknek, ahol a kombinatorikus optimalizálás módszereit a gyakorlatban is alkalmazzák. Az utóbbi néhány évtizedben számtalan eredmény született ebben a témában. Hosszú a listája az erről a területről származó NP-nehéz problémáknak is, ezek kezelésére gyakran igen jó teljesítményű heurisztikus algoritmusok ismeretesek.

Az utóbbi két évtized technológiai fejlődése a nagybonyolultságú hálózatok huzalozásának kutatását egyre inkább a „valódi” 3-dimenziós kérdések vizsgálata felé tolja el. A háttérben számos gráfelméleti eszközökkel vizsgálható kérdés húzódik meg, például: ha egy térbeli kockarács felületén adottak páronként diszjunkt csúcshalmazok, összeköthetők-e ezek a rács belsejében haladó, páronként csúcsdiszjunkt fákkal? A kérdés már csúcspárok (és az őket összekötő csúcsdiszjunkt utak) esetén is érdekes.

A kutatási munka célja a szakirodalom ilyen irányú eredményeinek feldolgozása és új kutatási eredmények elérése.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2012-06-01


2023. X. 03.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2023. december 5-én, kedden 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )