Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az italcsomagolások magyarországi kötelező visszaváltási rendszere a körforgásos gazdasági modell tükrében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok
Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

témavezető: Bobek-Nagy Janka
társ-témavezető: Banász Zsuzsanna
helyszín (magyar oldal): Pannon Egyetem
helyszín rövidítés: PE


A kutatási téma leírása:

A hulladékgazdálkodás az utóbbi évtizedekben jelentős változásokon ment keresztül, mely során az egyik fő cél a csomagolási hulladékok visszagyűjtésének és újrahasznosításának nagymértékű fokozása. E célok megvalósítása érdekében Magyarországon országos szinten bevezetésre került a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas italcsomagolások visszaváltási rendszere.
A visszaváltási rendszer széleskörű lakossági használatához a szemléletformáláson túl nélkülözhetetlen a lakosság rendszerhasználathoz való hozzáállásának vizsgálata, az egyéni gazdasági szempontok figyelembevételével. A visszaváltási rendszer hatékony működéséhez fontos a rendszer különböző pontjainak a terheltségét vizsgálni, ez alapján új fejlesztési irányokat meghatározni. A célok elérése érdekében a visszagyűjtött hulladékok hazai hasznosítási lehetőségeinek és kapacitásának tanulmányozása szükséges.
A jelölt feladata a hazai visszaváltási rendszer kialakítási lépéseinek a vizsgálata, az Európai Unió által meghatározott visszagyűjtési és hasznosítási célkitűzések monitorozása, további fejlesztési lépések megfogalmazása.
A kutatás eredményei hozzájárulnak az Európai Unió által meghatározott visszagyűjtési és hasznosítási célkitűzések eléréséhez, valamint a környezet, a társadalom és a gazdaság érdekeit együttesen figyelembe vevő körforgásos gazdasági modell erősítéséhez.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )