Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lakossági szerves hulladék szelektív gyűjtésében rejlő lehetőségek vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok
Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

témavezető: Kurdi Róbert
társ-témavezető: Bobek-Nagy Janka
helyszín (magyar oldal): Pannon Egyetem
helyszín rövidítés: PE


A kutatási téma leírása:

Az Európai Uniós direktíva értelmében hazánknak 2025-ig 10%-os mérték alá kell csökkenteni a lerakásra kerülő szilárd lakkossági hulladék mennyiségét, ami a jelenlegi 50%-os érték miatt jelentős fejlesztéseket igényel. A lerakott hulladék döntő többsége szerves hulladékkal szennyezett ún. B frakció, aminek válogatása, hasznosítása nemzetközi szinten sem megoldott.
A 2023 júliusában elindított hulladékgazdálkodási koncesszió egyik fő feladata a fenti számok elérése mellett a lakossági hulladék szerves frakciójának hasznosítása. Ennek érdekében 2024. januárjától több helyszínen pilot jelleggel bevezetésre került a biológiailag lebomló hulladék gyűjtésének-, és szállítási rendszerének elindítása. Leginkább a térsasházi övezetben, és jogszabály szerint önkéntes alapú csatlakozással került bevezetésre a gyűjtési rendszer. Hazánkban, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatokat ellátó MOHU MOL Zrt, mint koncesszor határozta meg a műszaki tartalmat, így a végpontokat is. A jelenlegi koncepció értelmében a gyűjtött hulladékból biogáz állítanak elő, amely számtalan (gazdasági és műszaki) kérdést vet fel.
A doktori munka célja a lakossági szerves hulladék szelektív gyűjtési hatékonyságának/hajlandóságának javítása, innovatív edukációs és műszaki megoldások használatával. Kulcsfeladat az eltérő összetételű és mennyiségű begyűjtött szerves hulladék gazdaságos hasznosításának kidolgozása.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )