Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Olefinek előállítása műanyaghulladékok pirolízisével

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok
Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

témavezető: Miskolczi Norbert
helyszín (magyar oldal): Pannon Egyetem
helyszín rövidítés: PE


A kutatási téma leírása:

A világ műanyag felhasználásának növekedésével a műanyaghulladékok mennyisége is jelentősen növekszik. 2023-ban világszerte közel 400 millió tonna műanyagot állítottak elő. A műanyaghulladékok hosszú távon is fenntartható hasznosítása jelenleg nem megoldott. A jelenleg alkalmazott módszerekkel ugyanis csak a hulladékok egy része hasznosítható újra. Az újrahasznosító eljárások életképességét leginkább a segítségükkel előállított termékek további hasznosítása határozza meg. A műanyahulladékok különböző termo-kémiai módszerekkel történő újrahasznosításával elsősorban olyan szénhidrogén frakciókat lehet előállítani, melyek leginkább energetikai célokra használhatók. Más részről viszont ezen frakciók jelentős mennyiségű olefineket is tartalmaznak. Az olefinek világpiaci jelentősége folyamatosan növekszik, mert azokból különböző műanyagokat és egyéb petrolkémiai termékeket lehet előállítani. A műanyagokból előállított olefinek mennyisége és azok szerkezete jelentősen függ a kiindulási anyagok összetételétől és az alkalmazott reakcióparaméterektől.

A PhD téma kidolgozása során áttekintendő és feldolgozandó a műanyaghulladékok olefinekké történő átalakítására vonatkozó szakirodalom. A kísérleti tevékenység során műanyag hulladékok olefinekben dús frakciókká történő átalakítása vizsgálandó a méretnövelési szempontok és a termékminőség javításának szem előtt tartásával.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )