Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A hidrogén rendszerszabályozási célú alkalmazásának lehetőségei az energetikában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok
Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

témavezető: Pintér Gábor
helyszín (magyar oldal): Pannon Egyetem, Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ, Nagykanizsa
helyszín rövidítés: PE


A kutatási téma leírása:

Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások (VRE), arányának növekedése a globális energiamixben egyre nagyobb kihívások elé állítja az energetikai rendszerek irányítóit (TSO-kat). Az energiatárolás, illetve az energia átalakítás képes megfelelő választ adni a hazánkban elsősorban napenergia, az Európai Unióban ezen kívül még jellemzően szélenergia által okozott kihívásra. A hidrogén, kedvező tulajdonságai miatt alkalmas lehet: 1.) a villamos energia szabályozásában való részvételre, 2.) tárolás és visszaalakítás után szabályozásra, 3.) földgázhoz történő bekeverésre, 4.) metanizációs eljárást követően szintetikus metánt előállítva a földgázhálózatba való betáplálásra.
A kutatás során elsősorban a hazai villamosenergia-rendszer szabályozási szükségletéből kiindulva keressük a hidrogén szerepét a rendszerszabályozásban, valamint vizsgáljuk a villamosenergia- és földgáz-rendszerek együttműködésének lehetőségeit.

előírt nyelvtudás: UP
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )