Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Abrankó László
Élelmiszer-makrotápanyagok emészthetőségének, bioaktívok erre gyakorolt hatásának vizsgálata és a bioaktívok, valamint egyes makromolekulák közötti tápanyag kölcsönhatáso

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Abrankó László
helyszín (magyar oldal): Alkalmazott Kémia Tanszék
helyszín rövidítés: AKT


A kutatási téma leírása:

A kutatás középpontjában a gyümölcslépréselést követően megmaradó törkölyökből készült készítményeknek az ezekkel együtt fogyasztott élelmiszerek makrotápanyagainak emésztése gyakorolt komplex hatásának vizsgálata áll. Ismert, hogy például az alma, a meggy, a szilva, a barack és egyéb gyümölcsök préselést követően megmaradó törköly számos értékes összetevőt tartalmaz, melyek közül ebben a kutatásban az elsősorban a polimer szénhidrátokra (pl.: pektin) és a polifenolokra irányul a fókusz. Az élelmiszerekkel elfogyasztott polifenolokhoz számos kedvező élettani hatást társítanak, melyek közül egyik, az egyes polifenoloknak az amilolitikus emésztőenzimekre (pl.: alfa amiláz) gyakorolt gátló hatása nyomán kialakuló kedvezőbb glikémiás válasz kialakítása lehet. A pektinek esetén, a posztprandiális vércukorszint csökkentő képességük szintén elfogadott tény. Ismert, hogy a polifenolok egy része képes az élelmiszerekben (pl.: törkölyben) lévő szénhidrát polimerekkel (és akár más makromolekulákkal, pl.: fehérjékkel) komplex struktúrákat kialakítani. Ez felveti a kérdést, hogy a polifenolokhoz társított kedvező glikémiás hatások és a pektinhez társított hasonló hatások vajon akkor is megmaradnak-e, vagy estleg szinergens módon erősödhetnek, ha ezek az összetevők együttesen, komplex struktúrában vannak jelen valós élelmiszerekben. Kutatásunk során első sorban in vitro emésztésszimulációval és ehhez szabott célzott analitikai módszerekkel kívánjuk vizsgálni például a tápanyagkölcsönhatások nyomán kialakuló komplex struktúrák keményítőbontásra gyakorolt hatását, miközben vizsgálataink szintén kiterjednek a fehérje és esetleg a zsíremésztésre gyakorolt járulékos hatások vizsgálatára is.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-05-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )