Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Illés Bálint Csaba
Minőségbiztosítási és élelmiszerbiztonsági rendszerek működtetése és fejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Gazdaság- és Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Illés Bálint Csaba
helyszín (magyar oldal): Neumann János Egyetem
helyszín rövidítés: NJE


A kutatási téma leírása:

Kutatásaink során egyrészt vizsgáljuk élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények sze­repét hazai és nemzetközi téren egyaránt, másrészt elemezzük a különböző minőség­biz­to­sí­tási modellek alkalmazhatóságát, alkalmazásuk hatékonyságát és azok fejlesztési lehető­sé­geit.
Az EU szabályozáson belül is kulcsterületté vált az élelmiszerbiztonság, melyen belül a kohe­rens és átlátható szabályozás a fő cél, a termőhelytől a fogyasztó asztaláig terjedő ellen­őr­zés, a tudományos igényű tanácsadási feladatok megerősítése, magas szintű humán‑egészségügyi és fogyasztóvédelmi rendszer működtetése. Kutatásainkkal ezen területeken alkalmazott minő­ségbiztosítási, élelmiszerbiztonsági rendszerek fejlesztéséhez, azok hatékonyabb gyakor­lati működtetéséhez kívánunk hozzájárulni.
A téma aktualitásának indoklása:
Az elmúlt időszakban a minőséggel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kockázatok jelen­tő­sen felértékelődtek. Az élelmiszerbiztonsági kockázatok erősödése összefügg a kereskedelem glo­balizációjával, valamint a termékfejlesztés és a technológiafejlesztés gyorsulásával. Az élel­miszerek biztonsági összetevői a fogyasztó számára, bizalmi terméktulajdonságok, amely azt jelenti, hogy sem a vásárlás előtt, sem utána a fogyasztó nem képes ellenőrizni azokat. Az elmúlt években bekövetkezett fogyasztói bizalomvesztés a teljes élelmiszerellátási lánc min­den szereplője számára jelentős kihívást jelent.
Az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények szerepe és megítélése a gazdaságban és a társadalomban egyaránt egyre inkább felértékelődik. A gazdasági növekedéssel párhuzamosan az élelmiszerpiacok – döntően a fejlett országokban – telítetté váltak. Az élelmiszerfogyasztói magatartás össze­te­vőin belül a biztonsági motivációk erősödnek, így nagyobb figyelem mutatkozik meg az élel­mi­szer­biztonsági, a minőségi és etikai összefüggések iránt.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-05-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )