témavezető: Szabóné Benedek Andrea
helyszín (magyar oldal): MATE-Agrár- és Élelmiszergazdasági Intézet helyszín rövidítés: MATE
A kutatási téma leírása:
Napjainkban valamennyi iparág területén, így az élelmiszeriparban is számos innovációs fejlesztés történik, amelyek a termékek minőségét, fenntarthatóságát, és az iparág hatékonyságát javítják. Ugyanakkor a fogyasztói igények kielégítése, az élelmiszerbiztonság, a gazdasági versenyképesség mind-mind indokolják a fejlesztést.
A fogyasztók részéről az egészséges táplálkozás iránti igény egyértelműen növekszik, s ez kihívás elé állítja a vállalatokat. Az élelmiszeriparnak meg kell találnia azokat a termékeket, melyek nem csak ízletesek és vonzók, de egészségügyi és más (funkcionális) előnyökkel rendelkeznek. Az iparág szereplőinek azonban nem csak a fogyasztóknak, hanem valamennyi érintettnek (környezetvédőknek, befektetőknek, iparági szakembereknek, munkavállalóknak, környékben élő lakosoknak stb…) meg kell felelniük ahhoz, hogy életképesek, sőt versenyképesek legyenek a piacon.
A doktori kutatás célja, hogy olyan innovációs lehetőségeket tárjon fel az élelmiszeriparban, melyek a kihívásokkal (energiahatékonyság, fenntarthatóság, fogyasztói igények folyamatos változása, megatrendek, élelmiszer-hulladék csökkentése iránti igény, élelmiszer elosztási lánc optimalizálása, automatizálás, mesterséges intelligencia stb… ) küzdő iparág szereplőinek versenyképességét segítik, javítják.
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1
Jelentkezési határidő: 2024-05-31
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).