Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A fenntartható fejlődés empirikus vizsgálata az Európai Unióban.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

témavezető: Neumanné Virág Ildikó
társ-témavezető: Fehér Helga
helyszín (magyar oldal): Pannon Egyetem
helyszín rövidítés: PE


A kutatási téma leírása:

Az Európai Unió számára a fenntartható fejlődés a migrációs folyamat növekedésével egyre nagyobb jelentőségűvé válik. A közeljövő növekedési ütemének fő befolyásoló tényezői lesznek a fenntartható fejlődés ökológiai és környezeti vonatkozásai és ezzel egyben a legmeghatározóbb korlátokká válnak. A technológiai fejlődést úgy kell megvalósítani, hogy a környezeti feltételek biztosítása legyen a legmeghatározóbb. A környezet teherbíró képességét figyelembe véve kell a technikai fejlődéseknek megvalósulnia. Az egyes tényezők közötti kapcsolat meghatározó.
Az Európai Unió Göteborgi Stratégia néven ismert programjában egy hosszú távú stratégiát fogalmazott meg, amely szerint összehangolják a társadalmi, gazdasági- és környezeti politikákat, azért hogy megvalósítsák a fenntartható gazdasági növekedést. Az elsődleges cél a jólét és az életszínvonal javítása. Intézkedések szükségesek, hogy ne növekedjen tovább a klímaváltozás általi hatás, a társadalom nagyobb mértékben használjon megújuló erőforrásokat. Fejleszteni kell a közlekedési ágazatot, csökkenteni kell a környezetszennyező hatásait, hibrid vagy csökkentett káros anyag kibocsátású eszközök használatával. A környezeti erőforrások meg kell őrizni a nem megújuló energiaforrások minimális igénybevételével, az újrahasznosítás és újrafelhasználás támogatásával. Ezeken túlmenően szükséges megoldani az idősödő társadalom problémáját, küzdelmet folytatni a szegénység, társadalmi kirekesztettség ellen és nem utolsó sorban létrehozni egy egységes, teljes Európai Uniót átölelő bevándorlási politikát.
A fenntartható fejlődés kérdése a mindennapi élet minden területén megjelenik, környezeti, társadalmi- és gazdasági szinten egyaránt. Ez a három dimenzió kapcsolatban áll egymással, hatásuk van egymásra. Mint a vizsgálatok legtöbbjénél, itt is nagy kihívást jelent a probléma mérhetősége.
Az Európai Unió a Sustainable Development Indicators (fenntartható fejlődés indikátorai) segítségével létrehozott egy olyan mutatószám rendszert, amely megmutatja, hogy az EU-nak mennyit sikerült előre haladni a célkitűzésekben. Ez a rendszer tíz témakört tartalmaz, ez mintegy 150 indikátort jelent.
A kutatás célja a 28 EU tagállam a fenntartható fejlődés területén nyújtott teljesítményük illetve a fenntarthatóság makrogazdasági szempontból releváns indikátorai alapján történő összehasonlítása, csoportosítása megfelelő matematikai –statisztikai módszer segítségével.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )