témavezető: Nagyné Pércsi Kinga
helyszín (magyar oldal): Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem, Agrár- és Élelmiszergazdasági Intézet helyszín rövidítés: MATE
A kutatási téma leírása:
A zöld megállapodás fontos prioritásként kezeli az élelmezési rendszer újratervezését, mivel a jelenlegi rendszer számos negatív környezeti és egészségügyi hatáshoz vezet. Az F2F stratégia célul tűzi ki a növényvédő szerek használatának csökkentését, a tápanyagtöbblet és az antimikrobiális rezisztencia kezelését, valamint az ökológiai gazdálkodás fellendítését az EU-ban. Mindez azonban számos kihívás elé állítja az agrárágazatot ökonómiai szempontból is, hiszen a gazdálkodók jövedelmezőségének biztosítása és a fogyasztók élelmiszerek való biztonságos ellátása a cél. Az európai agrár- és klímapolitika közös területei az ökológiai gazdálkodás részarányának növelése, és az élelmiszer hulladékok csökkentése. Ugyanakkor, az élelmiszer-ellátási láncok fenntarthatóvá tételében a rövid ellátási láncoknak is nagy jelentősége van, amelyek az ökológiai élelmiszer előállításban is preferált csatornának számítanak, valamint segítenek a termelő és a fogyasztó között feszülő információs aszimmetria csökkentésében is.
Fontos kérdés, hogy a fogyasztók mennyire veszik figyelembe, ha az élelmiszerek környezeti és társadalmi hatásairól többletinformációhoz jutnak és hajlandók-e pénzügyi áldozatot hozni egy fentarthatóbb termékért.
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1