Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Varga László
A homogénezés hatásainak lézerdiffrakciós vizsgálata és optimális alkalmazási paramétereinek meghatározása különböző zsírtartalmú tejtermékek esetében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
élelmiszertudományok
Wittmann Antal Növény-, Állat- és Élelmiszer-tudományi Multidiszciplináris Doktori Iskola

témavezető: Varga László
helyszín (magyar oldal): SZE-AKMK Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 15-17. Élelmiszertudományi Tanszék
helyszín rövidítés: AKMK


A kutatási téma leírása:

A kutatás célja egyrészt a homogénezési paraméterek hatásának lézerdiffrakciós módszerrel történő tanulmányozása különböző zsírtartalmú tejek és tejszínek esetében, másrészt az eredmények összehasonlítása a hagyományos (centrifugálásos és turbidimetriás) módszerekkel kapott eredményekkel. Vizsgálni tervezzük továbbá azok hatását a késztermékek reológiai és funkcionális tulajdonságaira (pl. szinerézis, felverhetőség, viszkozitás, hőstabilitás, állományprofil stb.). Elektronmikroszkópos és lézerdiffrakciós vizsgálatokkal feltárjuk a fehérje struktúráját érintő előnyös és a késztermékre nézve hátrányos változásokat is. A gyakorlat számára meghatározzuk a savanyú tej- és tejszínkészítmények (joghurt, tejföl), a habtejszín és a vajkrém különböző zsírtartalomra vonatkoztatott optimális nyomás–hőmérséklet értékeit és a lézerdiffrakciós mérések alapján azokhoz tartozó zsírgolyó átlagos átmérő (d) és halmazképződési mutató (k) értékeket.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-05-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )