témavezető: Tossenberger János
helyszín (magyar oldal): SZE-AKMK Állattudományi Tanszék 9200 Mosonmagyaróvár, Vár tér 2. helyszín rövidítés: AKMK
A kutatási téma leírása:
Az emészthető nyersfehérje- és aminosav tartalom alapján történő receptúra formulázás már régóta hangsúlyos a monogasztrikus állatok takarmányozásában. Ugyanakkor a takarmány-iparnak jelenleg kevés lehetősége van a komponens-tételek választásnál figyelembe venni az emészthető nyersfehérjetartalmat. Ennek fő oka egyrészt, hogy jelenleg a növénynemesítés- illetve növénytermesztés esetében az emészthető fehérje tartalom nem nemesítési- illetve fajtaválasztási szempont, másrészt a különböző gabona tételek betárolása, készletkezelése sem fajta- illetve tételspecifikusan történik.
Előzetes vizsgálataink eredményei azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy az azonos körülmények között termesztett gabona- és szójafajták emészthető fehérjehozama között akár 30-40-80% különbség is lehet. Ebből adódóan a rendelkezésre álló (köztermesztésben lévő) fajták ilyen alapon történő minősítése mind gazdasági-, mind tudományos szempontból is érdeklődésre tarthat számot. A hiányzó adatok pótlásához célirányos vizsgálatok eredményeivel kívánunk hozzájárulni.
felvehető hallgatók száma: 1
Jelentkezési határidő: 2024-05-31
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).