Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Tossenberger János
Növényi eredetű, hazai fehérjeforrások (gabona- és szójafajták) minősítése in vitro és in vivo emészthetőség alapján

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
állattenyésztési tudományok
Wittmann Antal Növény-, Állat- és Élelmiszer-tudományi Multidiszciplináris Doktori Iskola

témavezető: Tossenberger János
helyszín (magyar oldal): SZE-AKMK Állattudományi Tanszék 9200 Mosonmagyaróvár, Vár tér 2.
helyszín rövidítés: AKMK


A kutatási téma leírása:

Az emészthető nyersfehérje- és aminosav tartalom alapján történő receptúra formulázás már régóta hangsúlyos a monogasztrikus állatok takarmányozásában. Ugyanakkor a takarmány-iparnak jelenleg kevés lehetősége van a komponens-tételek választásnál figyelembe venni az emészthető nyersfehérjetartalmat. Ennek fő oka egyrészt, hogy jelenleg a növénynemesítés- illetve növénytermesztés esetében az emészthető fehérje tartalom nem nemesítési- illetve fajtaválasztási szempont, másrészt a különböző gabona tételek betárolása, készletkezelése sem fajta- illetve tételspecifikusan történik.
Előzetes vizsgálataink eredményei azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy az azonos körülmények között termesztett gabona- és szójafajták emészthető fehérjehozama között akár 30-40-80% különbség is lehet. Ebből adódóan a rendelkezésre álló (köztermesztésben lévő) fajták ilyen alapon történő minősítése mind gazdasági-, mind tudományos szempontból is érdeklődésre tarthat számot. A hiányzó adatok pótlásához célirányos vizsgálatok eredményeivel kívánunk hozzájárulni.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-05-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )