Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Illés Bálint Csaba
Minőségbiztosítási és élelmiszerbiztonsági rendszerek működtetése és fejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Soproni Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Széchenyi István Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

témavezető: Illés Bálint Csaba
helyszín (magyar oldal): Sopron
helyszín rövidítés: SOE


A kutatási téma leírása:

Kutatásaink során egyrészt vizsgáljuk élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények szerepét hazai és nemzetközi téren egyaránt, másrészt elemezzük a különböző minőségbiztosítási modellek alkalmazhatóságát, alkalmazásuk hatékonyságát és azok fejlesztési lehetőségeit.
Az EU szabályozáson belül is kulcsterületté vált az élelmiszerbiztonság, melyen belül a koherens és átlátható szabályozás a fő cél, a termőhelytől a fogyasztó asztaláig terjedő ellenőrzés, a tudományos igényű tanácsadási feladatok megerősítése, magas szintű humán egészségügyi és fogyasztóvédelmi rendszer működtetése. Kutatásainkkal ezen területeken alkalmazott minőségbiztosítási, élelmiszerbiztonsági rendszerek fejlesztéséhez, azok hatékonyabb gyakor-lati működtetéséhez kívánunk hozzájárulni.

A téma aktualitásának indoklása:
Az elmúlt időszakban a minőséggel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kockázatok jelentősen felértékelődtek. Az élelmiszerbiztonsági kockázatok erősödése összefügg a kereskedelem globalizációjával, valamint a termékfejlesztés és a technológiafejlesztés gyorsulásával. Az élelmiszerek biztonsági összetevői a fogyasztó számára, bizalmi terméktulajdonságok, amely azt jelenti, hogy sem a vásárlás előtt, sem utána a fogyasztó nem képes ellenőrizni azokat. Az elmúlt években bekövetkezett fogyasztói bizalomvesztés a teljes élelmiszerellátási lánc minden szereplője számára jelentős kihívást jelent.
Az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények szerepe és megítélése a gazdaságban és a társadalomban egyaránt egyre inkább felértékelődik. A gazdasági növekedéssel párhuzamosan az élelmiszerpiacok – döntően a fejlett országokban – telítetté váltak. Az élelmiszerfogyasztói magatartás összetevőin belül a biztonsági motivációk erősödnek, így nagyobb figyelem mutatkozik meg az élelmiszerbiztonsági, a minőségi és etikai összefüggések iránt.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-05-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )