Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kőrösi László
Szabó Éva
A szőlő táplálkozástudományi jelentősége

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
egészségtudományok
Egészségtudományi Doktori Iskola

témavezető: Szabó Éva
társ-témavezető: Kőrösi László
helyszín (magyar oldal): Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola helyszín rövidítés: EDI
helyszín rövidítés: EDI


A kutatási téma leírása:

A szőlő részei (levél, bogyóhéj, szőlőmag),illetve a belőlük készült termékek (bor,szőlőmagolaj, szölőmagpor) számos biológiailag aktív alkotóelemet tartalmaznak(polifenolok, zsírsavak), melyek kedvező hatással lehetnek az egészségi állapotra. A szőlőben található — polifenolok — jelentős
szerepet — játszhatnak az —— antioxidáns védekezésben, ezáltal védhetik a sejteket az oxidatív — károsodástól. Ezt a hatást kiegészítheti a szőlőmag olajtartalma, mely igen gazdag esszenciális n-6 linolsavforras. A jelölt célja a különféle szőlő eredetű minták(levél, bogyó, mag, héj, bor, törköly)vizsgálata, illetve a szőlőfajták közötti lehetséges hasonlóságok és/vagy különbségek feltárása, azok mérése analitikai módszerek segítségével.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-05-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )