A mézet régóta alkalmazzák különböző bakteriális eredetű fertőzések és gyulladások kezelésében, azonban a magyar fajtamézek esetében kevésbé ismert, hogy mely hatóanyagok és hatásmechanizmusok járulnak hozzá a méz antimikrobás hatásához. A jelölt feladata hazai fajtamézek antibakteriális hatásának széleskörű vizsgálata, mely magában foglalja különböző botanikai eredetű mézminták antibakteriális aktivitásának meghatározását a legmodernebb mikrobiológiai módszerekkel, valamint az antimikrobás hatással összefüggésbe hozható hatóanyagok (pl. fenoloidok) azonosítását elválasztástechnikai eljárásokkal. További célkitűzés az antibakteriális hatás hátterében álló hatásmechanizmusok tisztázása
felvehető hallgatók száma: 1
Jelentkezési határidő: 2024-05-16
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).