Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Formádi Katalin
Aubert Antal
Fenntartható fogyasztás és a turizmus hatásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

témavezető: Aubert Antal
társ-témavezető: Formádi Katalin
helyszín (magyar oldal): Pannon Egyetem
helyszín rövidítés: PE


A kutatási téma leírása:

Az új gazdasági, társadalmi és politikai kihívások miatt változó globális környezetben a turizmus hatásainak és a fenntartható fogyasztásnak a metszéspontja az akadémiai kutatás és a szakpolitika alapvető és jelentős területévé vált. A jelenlegi trendek a fenntartható fogyasztás irányára törekednek, biztosítva, hogy a mindennapi fogyasztás összhangban legyen mind a gazdasági törekvésekkel, mind a fenntarthatósági követelményekkel. A jelenség természetének és sokrétű következményeinek megragadásához és megértéséhez új tudományos megközelítésekre van szükség, amelyek átlépik a közgazdaságtan és a társadalomtudományok közötti határt. A témára jelentkező doktorandusz hallgató a hétköznapi és turisztikai fogyasztással kapcsolatos transzdiszciplináris témára összpontosíthatja disszertációját (a témavezetővel egyeztetve). A turizmus és más tudományágak közötti kapcsolat azt jelenti, hogy a hallgató által választott témát tudományos szempontból közelíti meg, az adott problémát több dimenzióban vizsgálja, társadalomtudományi szemüvegen keresztül.
A kutatási téma jelentősége abban rejlik, hogy a hosszú távú növekedés és életképesség biztosítása érdekében a jövőbeni fogyasztási gyakorlatok megértése elengedhetetlen, ami pedig mind tudományos, mind pedig menedzsment szempontból kiemelten fontos.
A kutatás célja a hétköznapi és szabadidős fogyasztás trendjeihez illeszkedő, elméletileg releváns és gyakorlati vonatkozásokkal rendelkező téma feldolgozása, amely alkalmas a turizmus és a szociológia elméleti keretrendszerének bővítéséhez, másrészt a gyakorlatban hasznosítható tudást ad. A téma tágan vizsgálja a turizmust, beépítve más tudományterületek eredményeit, érintve a fenntarthatósági törekvéseket, a mobilitást és a fogyasztás sokrétű aspektusait, kiegészülve azzal, hogy a fenntartható paradigmák hogyan alakítják a szakmákat és a karrierlehetőségeket.
Témavezető(k) publikációi (a témához kapcsolódóan)
Lorincz, K., Formadi, K., & Ernszt, I. (2023). Towards a More Resilient Festival Industry. RISKS, 11(2). http://doi.org/10.3390/risks11020045
Formádi, K., Ernszt, I., & Lőrincz, K. (2022). Fenntartható(bb) fesztiválok a pandémia idején – a balatoni fesztiválszervezők kihívásai és tapasztalatai. MARKETING ÉS MENEDZSMENT, 56(1), 81–92. http://doi.org/10.15170/MM.2021.56.01.07
Raffay-Danyi, Á., & Formadi, K. (2022). Are we there yet? An analysis of visitor attitudes towards sustainability awareness raising initiatives. SOCIETY AND ECONOMY, 44(1), 102–118. http://doi.org/10.1556/204.2022.00003
Mónika, Jónás-Berki; János, Csapó; Andrea, Pálfi; Antal, Aubert (2015): A Market and Spatial Perspective of Health Tourism Destinations: The Hungarian Experience INTERNATIONAL JOURNAL OF TOURISM RESEARCH 17 : 6 pp. 602-612.
Aubert, Antal (2014): Spatial processes and spatial types of tourism in Hungary. Saarbrücken, Németország : Lambert Academic Publishing (LAP)

A jelentkező kutatási témájának pontosítása érdekében, kérjük, előzetesen lépjen kapcsolatba Formádi Katalinnal

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )