Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Patyi András
A bírói jogvédelem szerepe és jellemzői a közigazgatásban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
állam- és jogtudományok
Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Patyi András


A kutatási téma leírása:

Önálló doktori témaként vizsgálhatók a közigazgatási bírói jogvédelem történetileg kialakult rendszerei és azok tanulságai, a mai kor kihívásai és az arra adott válaszok.

E doktori téma körében azoknak az alapkérdéseknek a kutatására és feldolgozására kerülhet sor, melyek egyrészt a közigazgatási döntések elleni bírói jogvédelem közös európai alapjogi megalapozásával függenek össze, másrészt a bírói jogvédelem jellegét (objektív - törvényességi vagy szubjektív - alanyi jogi szemléletű) vizsgálják. Az alapjogi háttér feldolgozása során az Európai Emberi Jogi Konvenció és a kapcsolódó esetjog, valamint az Európa Tanács ajánlásainak széles körű feldolgozása szükséges.

Megkerülhetetlen e kutatások során annak összehasonlító vizsgálata, hogy a közigazgatás milyen döntései tartoznak (illetve melyek nem tartoznak) a bírói jogvédelem alá. Amiként az is e témakörhöz tartozik, hogy a bírói védelem mely esetekben hatékony, illetve milyen jogi megoldások (vagy azok hiánya) vezet(nek) oda, hogy a védelem csak névleg biztosított, valójában nem.

A fentiek hangsúlyosabban alkotmányjogi természetű kérdéskörök, de a közigazgatási bíráskodás vagy bírói jogvédelem jellemzően interdiszciplináris témakör. Így a téma során a bírói döntéseknek a közigazgatási aktusok hatályosulásában/érvényesülésében játszott szerepét is fel kell tárni. Ez a közigazgatás-tudományi feldolgozás amiatt is lényeges, mert a közigazgatási jog érvényesülésével összefüggő összehangolt alapkutatások az utóbbi években nemigen folytak.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )