Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A polgári jog és a közjog

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
állam- és jogtudományok
Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Lenkovics Barnabás
helyszín (magyar oldal): http://doktiskjog.sze.hu/felveteli-informaciok
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

Egyrészt a témakörben be kell mutatni, hogy a XX. századi totális diktatúrákban (így Magyarországon a szocializmus 4 évtizedében) jellemző volt a magánjog elközjogiasítása, vele együtt a privát autonómia drasztikus beszűkítése, korlátozása. A XXI. század elején hasonló kérdéseket vet fel számos klasszikus magánjogi jogosultság „alkotmányjogiasítása”, alapvető szabadságként, illetve emberi jogként való megjelenítése. Ez a jelenség a privát autonómia kiszélesítése mellett felveti az „elközjogiasítás” (imperatív és kogens szabályozás) veszélyét. A téma keretében ennek az új jogi jelenségnek az egyes jogágazati és jogterületi megnyilvánulásait lehet kutatni.

Másrészt elemezni kell, hogy a XX. század végének nyugati demokratikus jogállamaiban – többek közt az ún. Public Management irányzat hatására – felerősödött a közigazgatási jog „polgári jogiasodása”, a közszerződések, a piaci módszerek közigazgatásban való elterjedése következtében.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-08-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )