Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kukorelli István
Jogforrások

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
állam- és jogtudományok
Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Kukorelli István
helyszín (magyar oldal): http://doktiskjog.sze.hu/felveteli-informaciok
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

A jogforrásnak közismerten létezik jogfilozófiai, politológiai és alkotmányjogi fogalma, éppen ezért a jogforrások c. doktori téma interdiszciplináris kutatást igényel.

Alkotmányjogilag megválaszolandó a jogalkotói hatáskör telepítése, kinek, mely állami szervnek milyen terjedelemben adhat az alkotmányozó hatalom jogalkotói autoritást. Hogyan változhat a jogalkotói hatalom súlypontja (a felhatalmazás intézményének alkotmányossága).

A téma keretein belül vizsgálandó a jogalkotási döntéshozatal egésze, ezen belül a minősített többségű törvényalkotás, valamint a közjogi érvénytelenség és ezeknek alkotmánybírósági gyakorlata.

Megkerülhetetlen kérdés a jogforrási rendszer normaterjedelme (írott jogszabályok, „agglomeráció”, a bíró alkotta jog, az Alkotmánybíróság határozatai), továbbá a rendszer koherenciája, a normakollízió kérdése.

Szervesen hozzátartozik a jogforrás rendszerhez a nemzetközi joggal és az uniós joggal való kapcsolat vizsgálata.

A jogállam klauzula az indítványozók által az egyik leggyakrabban hivatkozott reguláta az Alkotmánynak (Alkotmány 2. §). Ennek jogbiztonsági összefüggéseit számos határozatában értelmezte az Alkotmánybíróság. E gyakorlat értékelése is a témához tartozik.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-08-01


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )