Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Cs. Kiss Lajos
Szinoptikus államelmélet

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
állam- és jogtudományok
Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Cs. Kiss Lajos


A kutatási téma leírása:

A modern államelmélet javasolt témája azt a kérdést vizsgálja, hogy az állam fogalmának melyik meghatározása – vagy másként: az államelmélet melyik típusa – tesz leginkább eleget az objektivitás és tárgyszerűség követelményeinek, melyeket hagyományosan a természettudományos és a nem természettudományos megismeréssel szemben támasztanak? Az e követelményeknek való megfelelés módjában és mértékében – azaz az igazságigény értelmezésében és beváltásában – mutatkozó különbségek vajon mire vezethetők vissza? Mit jelent az, hogy az állam „létezik”? Az állam „létezése” szempontjából milyen értelemben konstitutív az állam politikai és jogi szerkezeti meghatározottsága? Feltételezése szerint az alapprobléma kifejtése mint válasz mindenkor az államelmélet teoretikus nézőpontjának, az értelmezés perspektívájának és alapfogalmainak a megválasztásától függ. Az államprobléma megoldását lehetővé tevő tudományos nézőpont a jogtudomány és politikatudomány, a jogfilozófia és politikafilozófia, s egyáltalán a tudomány és filozófia megismerési érdeklődésének a metszéspontján „pozícionálható”.
A szinoptikus funkcionális konstruktivizmusnak nevezett nézőpont teszi lehetővé az állam problémájának „konszenzusképes” értelmezését és az állam fogalmának olyan meghatározását, amely nem lezárja, hanem egy új horizonton továbbfolytatására ösztönzi az államelméleti kutatásokat, s eközben fenntartja, ismeretelméletileg-módszertanilag biztosítja az értelmezési nézőpontok pluralitásának és szellemi versengésének feltételeit. Egy ilyen teoretikus horizonton egyaránt helye és létjogosultsága van az „általános államtani” és az ún. „politikafilozófiai” államelméletek különféle változatainak, és lehetségessé válik az is, hogy a szociológia (Georg Jellinek, Max Weber, Mannheim Károly, Jürgen Habermas, Niklas Luhmann stb.), a jogtudomány (Georg Jellinek, Hermann Heller, Hans Kelsen, Carl Schmitt stb.) és a politikatudomány specifikus nézőpontjait egyaránt bevonjuk az államfogalom meghatározásába.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )