Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sulyok Gábor
A nemzetközi béke és biztonság fenntartásának és helyreállításának alapvető kérdései

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
állam- és jogtudományok
Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Sulyok Gábor
helyszín (magyar oldal): http://doktiskjog.sze.hu/felveteli-informaciok
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

A doktori téma keretében olyan tárgykörök vizsgálatára és tudományos feldolgozására nyílik lehetőség, mint például a kollektív biztonság eszmetörténete és gyakorlati megvalósításának nehézségei, az Egyesült Nemzetek Szervezetének reformja, a Biztonsági Tanács tevékenysége és szerepe a globális kockázatok megjelentésének időszakában, a békefenntartás kialakulása és fejlődése, az erőszak tilalmának létrejötte és aktuális kérdései, valamint az erőszak egyoldalú alkalmazását célzó igazolási kísérletek (hallgatólagos biztonsági tanácsi felhatalmazás, ex post facto biztonsági tanácsi jóváhagyás, az Alapokmány 2. cikk (4) bekezdésének restriktív értelmezése, az Alapokmány eróziója, humanitárius intervenció, terrorizmus elleni küzdelem, tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozása, megelőző önvédelem).

Noha a témakör nemzetközi szakirodalma jelentős, a magyar jogtudományban mind a mai napig számos hézag tapasztalható ezen a téren. A leendő doktoranduszok ezért jó eséllyel választhatnak olyan kérdést vagy problémát a doktori értekezés tárgyaként, amelynek feldolgozása a nemzetközi jog hazai tudománya szempontjából úttörő, hiánypótló vállalkozásnak minősül.

A doktori téma által felölelt tárgyak feldolgozása az esetek döntő többségében a szokásos jogtudományi kutatási módszerek következetes alkalmazása révén elvégezhető, ám ez nem zárja ki, hogy egyes kérdéseket más diszciplínák – így például a történettudomány vagy a szervezéstudomány – módszereinek vagy főbb téziseinek segítségül hívásával is fel lehessen dolgozni.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-08-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )