Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sükösd Farkas
Furák József
Sebészi reszekcikós felszín intraoperatív monitorozását lehetővé tevő molekuláris eljárások klinikai alkalmazásának vizsgálata liquide biopszia bevonásával

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományi Doktori Iskola

témavezető: Furák József
társ-témavezető: Sükösd Farkas
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Pathológiai Intézet
helyszín rövidítés: PATH


A kutatási téma leírása:

A molekuláris biológiai eljárások fejlődése lehetővé tette egyes tumor és normálszöveti vizsgálatok gyors, akár közei valós idejű elvégzését. Ennek példája a tömegspektrométer alapú „Onko-kés” vagy Ligh cycler-el kivitelezett „real time” PCR vizsgálatok. Mindezek elterjedését nagymértékben gátolja, hogy a beavatkozás előtt nem állnak rendelkezésre azon markerek, amelyeket a műtét során monitorozva, lehetne nyilatkozni az épben történő eltávolításról.
Munkánkban a folyékony biopszia során preoperatívan nyert molekuláris jellemzőket vetjük össze a biobankba érkező friss műtéti preparátum tumoros és eltérést nem mutató területeivel. Különös figyelmet fordítunk a vizsgálatok időigényére és összehasonlítjuk azok eredményeit a klasszikus fagyasztásos patológiai vizsgálattal.


Jelentkezési határidő: 2023-05-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )