Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hiszton módosítások és alternatív hisztonok szerepe differenciálódott sejt és szöveti funkciók biztosításában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
biológiai tudományok
Biológia Doktori Iskola

témavezető: Boros Imre Miklós
társ-témavezető: Henn László
helyszín (magyar oldal): SZTE Biokémiai és Molekuláris Biológiai Tanszék és MTA SZBK Biokémiai Intézet
helyszín rövidítés: SzTE


A kutatási téma leírása:

A nem DNS nukleotid sorrend által meghatározott epigenetikai hatások eredményezik a differenciálódott sejtek és szövetek szerkezeti és működési sokoldalúságát egy-egy organizmusban az azt alkotó sejtek azonos genetikai öröksége ellenére. Az epigenetikai hatások fontos komponensei a nukleoszóma hisztonok poszt-transzlációs módosításai és az alternativ hisztonak használata. A téma célkitűzése annak felderítése, hogy a hiszton módosítások egyes típusai – pl ubikvitiláció - és az egyes hiszton variánsok – pl. H4 és H1 variáns - specifikus sejtekben – pl. terminálisan differenciálódott neuronokban - hogyan járulnak hozzá a sejt funkciók biztosításához.
A megközelítés genetikai, biokémiai és sejtbiológiai módszerek párhuzamos alkalmazását feltételezi a kromatin-biológia legmodernebb módszereinek kombinálásával, többek között, de nem kizárólagosan Drosophila kísérleti modellt alkalmazva.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2023-06-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )