Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Felszeghy Enikő
A diabetes mellitus spektrumának és kezelésének változása - Terápiás lehetőségek előnyei és hátrányai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
egészségtudományok
Egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Felszeghy Enikő
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Gyermekgyógyászati Intézet
helyszín rövidítés: DEGYI


A kutatási téma leírása:

A diabetes mellitus (cukorbetegség) hátterében elsődlegesen a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, másodlagosan azonban a betegekben a zsír- és a fehérje-anyagcsere is érintett. Kialakulásához a szervezet által termelt inzulin viszonylagos vagy teljes hiánya, vagy nem megfelelő inzulinhatás vezet. Több típusa ismert, gyermekkorban elsősorban inzulinhiány áll fenn (1-es típusú diabetes – 1TDM), de a diagnosztikus lehetőségek szélesebbé válásával bizonyos esetek reklasszifikációja is lehetővé vált, emellett részben a COVID, részben a nem megfelelő életmód hatására egyre gyakrabban találkozunk az inzulinhatás elmaradásával járó kórformákkal (2-es típusú diabetes, egyéb diabeteses kórformák) is.
A gyermekkorban napjainkban is leggyakoribb 1TDM esetén az inzulin részleges, majd idővel teljes hiányával állunk szemben, így a komplex kezelés részeként inzulin terápiát kell alkalmazunk. Az egyéb diabetes típusok esetén azonban gyermekkorban korlátozott lehetőség áll rendelkezésünkre. Emellett az 1TDM-ben alkalmazott inzulinkészítmények és terápiás rezsimek a gyermek életkorától és diabetesük időtartamától függően változhatnak. Ezek támogatásában a komplex kezelés (diéta, mozgás, pszichés támogatás), részben az alternatív lehetőségek (gyógynövények, akupunktúra) is szerepet játszanak.
A technika fejlődésével (inzulinpumpa, szöveti glükózmonitorozás) egyre több új terápiás lehetőség nyílik a késői szövődmények elkerülésére és az életminőség javítására.
Kutatásunk célja, az elmúlt 30 év klinikai és irodalmi adatainak felhasználásával áttekinteni a diabetes spektrum változását valamint az új klinikai és alternatív terápiás lehetőségek előnyeit és hátrányait.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )