Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Jenő
A vonulás evolúciója és az énekesmadarak bigeográfiája különös tekintettel a transz-atlanti és transz-beringiai szétterjedési útvonalak szerepére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
biológiai tudományok
Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola

témavezető: Nagy Jenő
helyszín (magyar oldal): Élettudományi Központ
helyszín rövidítés: ÉTK


A kutatási téma leírása:

A transz-beringiai és a transz-atlanti radiációs útvonalak jelentős szerepet játszottak több állat- és növénycsoport elterjedésének kialakításában, de az általános mintázatok átfogó összegzése a madarak körében további lehetőségeket tartogat. Szűkítve a kört az énekesmadarakra, feltételezhető, hogy a főbb leszármazási vonalak Délkelet Ázsiából a közép-ázsiai hegységképződési folyamatok által meghatározott útvonalon népesítették be Észak- és Dél-Amerikát: északról a transz-beringiai, valamint Afrika (és Európa) felől a transz-atlanti útvonalon. Korábbi vizsgálataink alapján több vikariáns csoport elterjedésében fellehetőek bizonyítékok az ilyen mintázatok alátámasztására, de eddig átfogóan még nem vizsgálták ezt a kérdést. A nagy radiációk következtében viselkedésbeli változások is végbemennek az evolúció során, mint például a madarak vonulásának kialakulása. A földtörténeti eseményekhez kapcsolódóan egyes csoportokban fixálódott a vonulási viselkedés, míg másokban, elsődlegesen szigetlakó fajoknál, a vonulás elvesztése, sőt más viselkedésbeli (pl. táplálkozás) változások is lejátszódtak. Ezen felvetések vizsgálata nemcsak a madarak körében, hanem más csoportokban (pl. rovarok), sőt növények esetében is új eredményekkel szolgálhatnak. Így a fő célkitűzések közül kiemelendő a passeroid radiáció biogeográfiai áttekintése, a transz-atlanti és a transz-beringiai szétterjedési útvonalak térbeli és időbeli összehasonlítása, valamint a nagyobb földtörténeti események következményeinek meghatározása az érintett csoportok ökológiai, életmenet-jelleg és viselkedési jellemzőinek változásában. Mindezek vizsgálatához modern filogenetikai és biogeográfiai összehasonlító módszerek elsajátítása és alkalmazása, valamint folyamatosan növekvő, nemzetközi kutatói kapcsolatok adják az alapot.

Érdeklődni: Nagy Jenő, jenonagy.off@gmail.com

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2023-05-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )