Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az össznemzeti reziliencia társadalmi támogatottsági tényezői és a Honvédelmi tárca szerepe a társadalmi ellenállóképesség fejlesztésében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
hadtudományok
Hadtudományi Doktori Iskola

témavezető: Taksás Balázs
helyszín (magyar oldal): Hadtudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: HDI


A kutatási téma leírása:

Oroszország Ukrajna elleni háborújának egyik már most levonható fontos tapasztalata az össz-nemzeti ellenállóképesség kérdésének újbóli előtérbe kerülése. Ez a reziliencia magába foglalja a gazdasági dimenziót (védelmi ipari értékláncok megléte vagy azokhoz történő nemzetközi hozzáférés lehetősége, nemzetgazdaság túlélőképességének szintje, védelmi innovációs képességek mértéke stb.), az államigazgatási dimenziót (védelmi felkészítés tervezettsége, szervezettsége, begyakorlottsága és kreativitása, nemzetgazdasági tartalékok és rögzített ipari kapacitások megléte stb.), valamint a társadalmi dimenziót (humán tőke képzettsége, tudása, innovációs képessége, újítások és modern technológiák iránti nyitottsága, egészsége, döntéshozatali önállósága, honvédelem iránti elkötelezettsége és eltökéltsége, műszaki, katonai-műszaki és katonai alapismereteinek szintje stb.). A kutatás célja ennek a teljes képességkatalógusnak vagy valamely aldimenziójának a vizsgálata, a jelenbéli képességek felmérése, valamint a fejlesztésük érdekében teendő javaslatok megfogalmazása.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2023-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )