Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fischl Vilmos
A vallási szélsőségek problematikája és kezelésének lehetőségei védelempolitikai szempontból, különös tekintettel az iszlám vallás radikális irányzataira

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
hadtudományok
Hadtudományi Doktori Iskola

témavezető: Fischl Vilmos
helyszín (magyar oldal): Hadtudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: HDI


A kutatási téma leírása:

A hidegháború végével a nem-állami szereplők egyre nagyobb teret foglaltak el a nemzetközi konfliktusokban. A nemzetközi kapcsolatok szintjén megjelenő külföldi harcosok a biztonsági kérdések között egyre hangsúlyosabb helyet kaptak. A 9/11-es ikertornyok elleni támadást követő 2011-es szír polgárháború következtében a tudományos szakirodalomban egyre hangsúlyosabb helyet töltött be a külföldi harcosok kérdésköre.
A nyugati nagyhatalmak igyekeznek egyéni stratégiákat kifejleszteni a kockázatok kiszűrése érdekében és a problémának a közel-keleti térségben való rögzítésére törekednek.
A szakemberek egyik legnehezebb kihívása annak megállapítása, hol alakulhat ki legközelebb olyan válság, amely a külföldi harcosok nagyszámú megjelenését eredményezheti.
A jövő legfontosabb kérdései közé fog tartozni, hogy a radikalizálódott külföldi harcosokkal szemben hogyan, milyen módon vehető fel a küzdelem a leghatékonyabb formában.
A célkitűzések közé tartozik:
A vallási szélsőségek problematikájának bemutatása. A civil katonai együttműködés felelősségének hangsúlyozása. Az iszlám vallás bemutatása.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2023-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )