Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szenes Zoltán
A 2022. évi NATO stratégiai koncepció hatása a haderők traszformációjára

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
hadtudományok
Hadtudományi Doktori Iskola

témavezető: Szenes Zoltán
helyszín (magyar oldal): Hadtudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: HDI


A kutatási téma leírása:

A madridi NATO csúcstalálkozón (2022. június 29.) az állam- és kormányfők jóváhagyták a szövetség új stratégiai (sorrendben nyolcadik) koncepcióját. A dokumentum 2030-as évekig felvázolja a NATO tartós célját, jellegét, valamint alapvető védelmi feladatait. A NATO a stratégiai koncepció alapján politizál, határozza meg a NATO erők nagyságát, készenlétét, alkalmazhatóságát, telepítését, folytatja a védelmi és hadműveleti tervezést. A stratégiában megfogalmazott feladatok formálják a doktrínákat, az eljárásokat, a szabványokat, de áthatják a szövetségi működés minden részletét. Mint szövetségi dokumentum hatással van a tagállamok – így Magyarország - biztonság- és védelempolitikájára, előbb vagy utóbb minden nemzet adaptálni fogja az új stratégia koncepcióját, elveit és előírásait. A kutatás azt vizsgálja, milyen hatást gyakorol a NATO új haderőmodellje a nemzeti képességcélokra és követelményekre a Kelet-Közép-Európában. Az összehasonlító elemzés a V-4 és a kelet-európai szárnyországok haderőfejlesztéseit vizsgálja DOTMLPFI- megközelítéssel. Magyar vonatkozásban a kutatás alapját a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program adja, amely a nemzetközi trendek (NATO, EU) és a 2030 utáni haderőkép szempontjából egyaránt kritikai vizsgálat tárgyát képezi. Az analízis kiterjed a Magyar Honvédség kettős alkalmazására: a felajánlott erők szövetségi műveletekben történő alkalmazására (5.cikk), illetve az MH önálló országvédelmi feladataira a NATO-erők beérkezéséig vagy a katonai konfliktus önálló megvívására aszimmetrikus körülmények között.

A doktori kutatási téma része a HM 2022-2023. évi kutatási javaslatainak (HM Katonai Irányítási Főosztály 5. téma, MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság 103. téma)

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2023-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )