Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szemán Judit
Vállalati tőkeszerkezet: elmélet és gyakorlat

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Hantos Elemér Gazdálkodás- és Regionális Tudományi Doktori Iskola

témavezető: Szemán Judit
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem
helyszín rövidítés: ME


A kutatási téma leírása:

A vállalati finanszírozás kérdésköre az 1960-as évektől tart számot széles körű tudományos érdeklődésre. Modigliani-Miller híres írásával kezdődött meg a vita arról, hogy a vállalat értékét csak az eszközök által generált pénzáram határozza-e meg, vagy befolyással bír a tulajdonosi értékre a vállalat forrásszerkezete, a források között az idegen és saját források aránya is. A legfontosabb kérdésként az vetődött fel, vajon létezik-e optimális tőkeszerkezet, amellyel a vállalat maximalizálni tudja piaci értékét.
A kutatási kérdés a vállalati tőkeszerkezet alakulását befolyásoló tényezők vizsgálata. A tőkeszerkezeti döntést befolyásoló tényezők köre két csoportba sorolható: A makró tényezők azok a faktorok, amelyek a vállalat működési környezetét határozzák meg, amelyek a vállalat számára adottságként jelentkeznek, a vállalat közvetlenül nem tud rájuk befolyást gyakorolni. A vállalati tényezők azok, amelyek a vállalati adottságokból, a vállalat stratégiai céljaiból adódnak, s ezáltal a vállalat befolyásolni tudja azok alakulását.
A várható eredmények a vállalati szakemberek számára is érdekesek lehetnek. A mikró tényezők befolyásoló szerepének megismerése szükséges a tudatos finanszírozási politika kialakításához, s a tőkeköltség csökkentésén keresztül elősegítheti a vállalati érték maximalizálását. Nem egyetlen elméletnek van kizárólagos jelentősége a tőkeszerkezet alakulásánál, hanem több elmélet is valós tartalommal bír. Ennek felismerése segíthet abban, hogy a releváns tényezők meghatározásával a vállalatvezetők felismerhetik, miként hatnak vissza az egyes üzleti döntések a finanszírozási politikára.


Jelentkezési határidő: 2023-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )