Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szép Tekla
A makro és mezo szintű energiafelhasználás gazdasági szempontjai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
regionális tudományok
Hantos Elemér Gazdálkodás- és Regionális Tudományi Doktori Iskola

témavezető: Szép Tekla
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem
helyszín rövidítés: ME


A kutatási téma leírása:

A világ energiaellátása átalakulóban van. Egyre gyakrabban találkozhatunk a globális energia dilemma (~global energy dilemma) kérdéskörével, mely a növekvő energiaigények és az energiaforrások felhasználásával kapcsolatos egyre intenzívebb környezeti hatások közötti feszültséget vizsgálja és lehetséges megoldási javaslatok után kutat. A központi kérdés az, hogyan tudjuk úgy növelni az energiafelhasználást, hogy közben nem növeljük az üvegházhatású-gázok kibocsátását (sőt a klímavédelmi célokkal összhangban csökkentjük azokat), tehát áttérünk egy alacsony széndioxid-kibocsátású gazdasági (~low-carbon economy) modellre (hasonló tartalommal bírnak az erőforrás-hatékony, illetve zöld gazdaság kifejezések is). Nem csupán energiaátmenetről (~energy transition) szükséges beszélni, hanem fel kell hívni a figyelmet a fenntartható energiaátmenet (~sustainable energy transition) fontosságára. Be kell látni, hogy a globális energiabiztonság, a globalizáció gazdaságföldrajza, a klímaváltozás gazdaságtana, illetve a klímapolitika egymással szorosan összefüggnek. Választ talán az új energetikai paradigma (~new energy paradigm) vagy új energia modell (~new energy model) adhat, melynek lényege, hogy miként tudjuk úgy alakítani az energiapolitikát, hogy ne sérüljön az energia háromszögének (~energy trilemma) egyik komponense sem (vagyis a környezeti fenntarthatóság, energiabiztonság és a gazdaságosság).
A fentebb leírt folyamatokhoz kapcsolódóan – témavezetésemmel - az alábbi témakörök vizsgálatára kerül(het) sor:
- abszolút és relatív szétválás (~absolute and relative decoupling);
- energetikai konvergencia (~energy convergence);
- fenntartható energiaátmenet (~sustainable energy transition);
- energetikai erőterek elmozdulása (~energy center of gravity – spatial evolution);
- globális energiafelhasználás;
- az energiafelhasználás és a gazdasági növekedés oksági kapcsolata (~Granger causality analysis);
- energiaszegénység (~energy poverty);
- energiabiztonság, olajsebezhetőség (~energy security, oil vulnerability);
- városok energiafelhasználása (~smart energy city);
- visszapattanó hatás (~rebound effect);
- energiaárak (lakossági energiaárak, támogatások hatáselemzése, olajárak volatilitása);
- energiaadósság;
- a lakossági energiafelhasználás és a humán jólét kapcsolata;
- az Európai Unió és Magyarország energiapolitikája az orosz-ukrán háború és a klímaváltozás tükrében.
Az egyes témák vizsgálatához a következő módszertanok megismerése javasolt: index dekompozíciós módszerek, ökonometria (VAR, VECM, panel regresszió), gravitációs modellszámítás, egyenlőtlenségi mutatók (Theil-index, AR-Gini koefficiens), konvergencia-mutatók, Bennett-módszer, környezeti input-output modellek (EIOA), útmodell-elemzés, kompozit indikátorok.
A fentebb sorolt témák az energiagazdaságtan, a környezetgazdaságtan és az ökológiai gazdaságtan témakörébe tartoznak és az Energies, Energy, Energy Economics, Energy Policy nemzetközi folyóiratok által publikált tanulmányok gerincét képezik. E témák kiemelt érdeklődésre tartanak számot az energiagazdaságtannal foglalkozó kutatókat, szakembereket tömörítő IAEE (International Association for Energy Economics) nemzetközi szervezet részéről is, az általa szervezett konferenciákon lehetőség nyílik a kutatási eredmények prezentálására és megvitatására.


Jelentkezési határidő: 2023-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )