Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bozsik Sándor
A pénzügyi piacok hatékonyságelemzése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Hantos Elemér Gazdálkodás- és Regionális Tudományi Doktori Iskola

témavezető: Bozsik Sándor
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem
helyszín rövidítés: ME


A kutatási téma leírása:

A kutatás célja a magyar pénzügyi piacok fejlődésének áttekintése a 2010-es években a rendelkezésre álló felügyeleti jelentések, és a pénzügyi szolgáltatók pénzügyi beszámolói alapján. Arra keresi a választ, hogy milyen gyorsan halad a magyar pénzügyi rendszer felzárkózása az Európai Unió régi tagországainak pénzügyi rendszereihez és ez a felzárkózási ütem hogyan viszonylik a többi csatlakozó közép-kelet-európai országéhoz. A kutatás elsősorban a bankrendszerre, azon belül is a hitelintézeti rendszerre koncentrál, és azt vizsgálja, hogy a bankfelügyeleti szabályok elég védelmet jelentenek-e a pénzügyi piacok biztonságos működéséhez, valamint, hogy a pénzügyi közvetítést a hitelintézeti rendszer milyen hatékonysággal látja el.
A hatékonyságot öt szempont szerint vizsgálja:
1. Hogyan alakult a pénzügyi közvetítés és ebben a hitelintézetek jelentősége az elmúlt években – külön vizsgálva a 2008-as válság előtti és utáni periódust?
2. Hogyan alakult a bankrendszer kockázati kitettsége?
3. Hogyan változott a bankrendszer szereplőinek száma és a bankrendszer koncentrációja?
4. Milyen tényezők befolyásolták a bankok jövedelmezőségének alakulását, mennyiben javult a bankrendszer hatékonysága és a bankok versenyképessége?
5. Mennyire érvényesült az egységes ár törvénye az egyes banktermékek esetében és a versenyt hogyan alakították a hatósági előírások változásai?


Jelentkezési határidő: 2023-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )