Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Műalkotás, mint kronométer

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Képzőművészeti Egyetem
képzőművészet
Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola

témavezető: Kicsiny Balázs
helyszín (magyar oldal): MKE DI Feszty-ház, 1063 Budapest Kmety Gy. u. 27.
helyszín rövidítés: MKE


A kutatási téma leírása:

A kutatás tárgya a klasszikus avantgard, neoavantgard és kortárs művészet időszemléletének vizsgálata. A témahirdetés szempontrendszere szerint a műalkotás időmérő eszköznek, kronométernek is tekinthető, amely koronként változó módon „mutatja“ az emberi tudat viszonyát a mérhető és mérhetetlen időhöz, az egyéni és kollektív emlékezethez és utópikus ideológiákhoz.

A kutatás azon túl, hogy az idő ábrázolhatóságát vizsgálja, hangsúlyt helyez az idő – trauma – alkotás kapcsolatára, az egyéni és kollektív emlékezet szerepére az alkotói tevékenységben.

A témahirdetés szempontrendszere szerint vizsgálja a klasszikus avantgard egyes alkotóit, mint például Marcel Duchamp és a negyedik dimenzió, illetve Giorgio de Chirico metafizikus festészetének időábrázolását. A neoavantgard kapcsán szintén szempontrendszere szerint vizsgálja az autentikus műalkotás idejét a kulturipar kontextusában, az időtapasztalat szubjektumhoz kötött, megismételhetetlen idejének kérdését a fogyasztói társadalomban. A kortárs művészet időértelmezését a medializált globális társadalomban, a traumatikus időtapasztalat spektákulummá válásának rendszerében vizsgálja.

A kutatás szintén hangsúlyt helyez a magyar művészet sajátos időábrázolására, többek között Román György, Farkas István, Erdély Miklós művészetének vizsgálatával.
A témahirdetésre jelentkezőnek megfelelő művészettörténeti ismeretekkel, kritikai szemlélettel szükséges rendelkeznie.

Témára vonatkozó részleteket a témavezetővel lehet egyeztetni.

előírt nyelvtudás: English
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-04-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )