Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fürjes Péter
Kétfázisú mikrofluidikai rendszerek fejlesztése és alkalmazása bioanalitikai célokra

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola

témavezető: Fürjes Péter
helyszín (magyar oldal): ÓE
helyszín rövidítés: ÓE


A kutatási téma leírása:

Napjainkban egyre nagyobb teret nyer a kompakt diagnosztikai eszközök fejlesztése és alkalmazása olyan bonyolult feladatok esetén is, melyek hagyományosan nagylaboratóriumi berendezéseket igényeltek. Ehhez kapcsolódóan egyre szerteágazóbb a mikrofluidikai és integrált Lab-on-a-Chip rendszerek alkalmazása, amelyek jelentősége kiemelkedő a bioanalitikai / sejtanalitikai eszközök miniatürizálása terén.

Számos olyan problémával szembesülhetünk, ahol sejtek vagy ezekkel összemérhető részecskék tervezett mozgatása, manipulálása, kiválogatása, számlálása, illetve lokalizált vizsgálata a cél. Az egyedi sejtek kémiai és fizikai hatásokra adott válaszai célzottan vizsgálhatók a sejtmérettel összemérhető mikrokörnyezetben. Ilyen mikrokörnyezet kontrolált létrehozására adnak lehetőséget a kétfázisú mikrofluidikai rendszerek, amelyek monodiszperz mikroemluziók generálásával képesek célzott méretű sejtcsapdák előállítására.

Kutatásaink távlati célja olyan robusztus mikrofluidikai rendszer tervezése és kialakítása, amely célzott kémiai körülmények létrehozására képes sejtméretnek megfelelő csapdázó konténerekben. A mikroszkópikus mérettartományban lejátszódó fizikai jelenségek megértése és pontos tervezése azonban kihívást jelenthet, így a folyadékok ilyen környezetben való viselkedésének mélyebb tanulmányozása elengedhetetlen.

A jelölt feladata, hogy optimalizált architektúrát valósítson meg a korábban fejlesztett csepp alapú mikrofluidikai rendszerek továbbfejlesztésével, a mikrofluidikai rendszer automatizálhatóságát és stabilitását szem előtt tartva. Az automatizálhatóságot célozva elengedhetetlen a cseppgenerálási jelenség pontos tanulmányozása, a kialakult emulzió in-situ módon történő karakterizálása. A fejlesztés fontos állomása a mikrofluidikai rendszer optikai (IR spektroszkópia) és elektromos méréstechnikai megoldásokkal történő integrációja – ami a cseppekben lejátszódó kémiai jelenségek, vagy esetleges biológiai folyamatok követését is lehetővé teheti. A kutatás távlati célja egy olyan kompakt mikrofluidikai platform létrehozása, amely alkalmas lehet akár csapdázott sejtek nagy kihozatalú elemzésére is.

Olyan jelentkezőket várunk, akik érdeklődnek a MEMS / BIOMEMS rendszerek tervezése, megvalósítási technológiája és karakterizációja iránt, ami mind az elméleti (főleg szimulációs), és mind a kísérleti (mikrofluidikai és optikai / elektromos méréstechnikai) módszerek ötvözését jelenti.


Jelentkezési határidő: 2023-02-03

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )