Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Horváth Zsolt József
Szilícium-nitrid alapú nem-illékony memóriaszerkezetek memóriatulajdonságai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola

témavezető: Horváth Zsolt József
helyszín (magyar oldal): Óbudai Egyetem
helyszín rövidítés: ÓE


A kutatási téma leírása:

A számítástechnikában és telekommunikációban egyre szélesebb körben használatos elektromosan újra-programozható (EEPROM és flash) memóriák működése azon alapszik, hogy a fém, szigetelő, félvezető (MIS) térvezérlésű tranzisztor (FET) küszöbfeszültsége változtatható a vezérlőelektródára (gate) kapcsolt feszültségimpulzusok segítségével. A küszöbfeszültség változás annak a következménye, hogy a feszültségimpulzus hatására a szigetelő rétegbe elektromos töltés injektálódik, melynek kis része keresztülfolyik a szigetelő rétegen, de nagyobb része tárolódik a szigetelőréteg csapdáiban vagy a rétegbe szándákosan beépített fém vagy polikristályos szilícium elektródán. A töltés normál körülmények között csak nagyon lassan szabadul ki (több év), viszont ellentétes irányú feszültségimpulzussal törölhető. A jelenlegi kutatások során olyan szigetelő szerkezetekkel is folynak kísérletek, melyek félvezető vagy fém nanokristályokat tartalmaznak, és a bevitt töltést ezek a nanokristályok fogják be és tárolják.

Kutatási célok:

A jelölt ismerkedjen meg a memóriatranzisztorok működésének fizikai hátterével, jellemző paramétereivel. Ismerkedjen meg a töltésbevitel és töltéstárolás szempontjából jelentőséggel bíró fizikai folyamatokkal és mechanizmusokkal. Elemezze a töltésbeviteli és töltéstárolási tulajdonságok és az anyagparaméterek ill. rétegvastagságok közötti kapcsolatot. A rendelkezésre bocsátott nem illékony memóriaszerkezeteken végezzen összehasonlító vizsgálatokat a memóriatuajdonságok vonatkozásában.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-02-03

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )