Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Serényi Miklós
Természetes vizeinkben lévő lebegőanyag fényelnyelésének és fényszórásának jellemzése effektív törésmutató mérése alapján.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola

témavezető: Serényi Miklós
helyszín (magyar oldal): MTA EK
helyszín rövidítés: MTA


A kutatási téma leírása:

Természetes állóvizeink szinte mindig zavarosak, mert a sekély víz üledékét a szél és az áramlatok fenékig felkeverik. Ha több a lebegőanyag, kevesebb a fény és lassabban nőnek az algák; ugyanakkor a felkeveredő üledékből tápanyagok kerülnek a vízbe. A felkeveredés az élővíz szempontjából kulcsfontosságú folyamat, ezért alkalmas méréssel jellemeznünk kell felkeveredést követő zavarosságot.
A zavarosság a vízben jelenlévő diszkrét részecskék fényelnyeléséből és fényszórásából tevődik össze. A zavarosság a részecskék oldatbeli koncentrációja mellett a részecskék anyagi minőségétől (fénytörő sajátságaitól), alakjától és méretétől is függ. Az egyik általánosan használt mérés a fényszóráson alapul. A fényszórás terén kifejlesztésre került műszerek a folyadékokban a szubmikronos és mikronos lebegő részecskék méreteloszlásának és koncentrációjának mérésére szolgálnak. ( Pl. LQB-1-200) A

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-02-03

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )