Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csikósné Pap Andrea Edit
Piezorezisztív és piezoelektromos elven működő mikroméretű erőmérő szerkezetek előállítása és alkalmazása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola

témavezető: Csikósné Pap Andrea Edit
helyszín (magyar oldal): MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet
helyszín rövidítés: MTA


A kutatási téma leírása:

A mechanikai mikroérzékelő szerkezetekben a deformációs változások mérésére többféle módszer ismeretes. A piezorezisztív elven történő deformációmérés a lassú változások követésére alkalmasabb, míg a piezoelektromos kiolvasás egyik legfontosabb előnye a gyors változások energiaforrás nélküli detektálása. Piezoelektromos vékonyrétegek strukturált kialakítása és alkalmazása új lehetőségeket nyit meg szilíciumra integrált mikroerőmérők és beavatkozók széles családjának megvalósítására is. Mikrotechnológia laboratórium feladatai között szerepel a piezoelektromos kiolvasási elv magvalósítása a 3D mikroerőmérő eszközökben és az ilyen szenzorok orvosbiológia alkalmazása.
A jelen kutatás-fejlesztési munka kapcsolódik európai uniós projekthez is.


A jelölt feladatai:
A MFA Mikrotechnológai laboratóriumában folyó MEMS eszközök kutatás-fejlesztéséhez kapcsolódva a piezoelektromos kiolvasás kidolgozása 3D erőmérőkben. A piezorezisztív és piezoelektromos jelátalakítású mikroérzékelők megvalósítása, szerkezeti és funkcionális minősítése és optimalizálása. Részvétel a szenzorcsalád fejlesztésében, a lehetséges alkalmazási módok vizsgálata.


Jelentkezési határidő: 2023-02-03

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )