Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagyné László Krisztina
Szén nanorészecskéket tartalmazó gélkompozitok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola

témavezető: Nagyné László Krisztina
belső konzulens: Borsa Judit
helyszín (magyar oldal): BME VBK
helyszín rövidítés: BME


A kutatási téma leírása:

A cellulóz nagyon jelentős szálképző polimer, amelynek alkalmazási területe kémiai módosításokkal jelentősen szélesíthető. A megnövelt duzzadóképességű polimer alkotta gélek további módosításával (pl. gélkompozitok előállításával) újabb alkalmazásokra nyílik lehetőség. A kutatás szén nanorészecskékkel töltött gélkompozitokra irányul.
A szén nanorészecskék (nanocsövek, grafén, grafénoxid) különleges mechanikai, optikai, katalitikus és elektromos tulajdonságai rendkívül széleskörű gyakorlati alkalmazásra adnak lehetőséget. Így a szén nanorészecskét tartalmazó gélkompozitok környezeti és orvosbiológiai alkalmazása egyaránt jelentős lehet. Célunk olyan új kompozit monolitok ill. filmek előállítása, melyek egyesíthetik a polimer gélek reverzibilis duzzadási tulajdonságait a nagy felületű szén nanorészecskék sokoldalú fizikai kémiai tulajdonságaival. A szintézis kulcskérdése a nanorészecskék diszpergálhatósága ill. kölcsönhatása a befogadó mátrixszal. A kutatás interdiszciplinaritása a nanocsövek fizikai kémiájától a szerves, kolloid- és polimerkémián keresztül az anyagtudományokig ível. A nanorészecskék és polimerkompozitjaik morfológiai, kémiai és mechanikai jellemzése számos klasszikus és modern felületkémiai, analitikai és anyagtudományi módszer alkalmazását igényli. A megoldandó feladatok közt szerepel a szén nanorészecskék felületmódosítása (funkcionalizálása), axiális és radiális irányú ellenőrzött diszpergálása a kompozit monolitban/filmben, a nanorészecskék feldúsulásának (vagy elszegényedésének) vizsgálata a határfelületi rétegben, a funkciós csoportok orientációja a rögzítés után, stb. Az alkalmazhatóságot környezeti és biológai szempontból releváns molekulákkal történő kölcsönhatásokban vizsgáljuk. Eredményeinket hazai és nemzetközi tudományos fórumokon (konferenciák és elismert nemzetközi folyóiratok) ismertetjük. A pályázat az ENSOR – Új nanoszén stratégiák szervesbiológiai alkalmazásokra című, csak mobilitást támogató multinacionális FP7-PEOPLE program kutatási költségeit fedezi.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-02-03

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )