Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szelektív reakciók vizsgálata fémorganikus vázszerkezetekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola

témavezető: Kováts Éva
helyszín (magyar oldal): MTA WFKK SZFI
helyszín rövidítés: MTA


A kutatási téma leírása:

A fémorganikus vázszerkezetek (metal-organic framework, MOF) az elmúlt évtized egyik legjobban kutatott új anyagcsaládja. A fémkomplexekhez koordinált szerves molekulákból kialakított kiterjedt porózus hálózatok rendkívül stabilak, nagy belső felületük pedig lehetőséget teremt különböző anyagok, pl hidrogén, széndioxid nagy mennyiségben történő abszorbeálására. A megfelelő összetevők kiválasztásával tervezhető és előállítható olyan nagyméretű üregeket tartalmazó MOF, amelybe fullerének is beépíthetőek. A fulleréneknek rendkívül sok szilárdfázisú reakciója ismert, ezek lefolyása a meghatározott méretű üregekben módosulhat a tiszta fullerén kokristályokban történő reakciómenetéhez képest.
A PhD hallgató feladata, hogy bekapcsolódjon a fémorganikus vázszerkezetek tervezésébe, előállításába és szerkezetvizsgálatába. Feladata továbbá a beépülő fullerének és egyéb vendégmolekulák reakciójának vizsgálata.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-02-03

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )