Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csutak Adrienne
Szalai Eszter
A műlencse-tervezés speciális vonatkozásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szalai Eszter
társ-témavezető: Csutak Adrienne
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A szürkehályog sebészetben a műtéti kimenetelt és a betegelégedettséget is nagy mértékben meghatározza a szaruhártya és az elülső csarnok pontos leképezése a műlencse tervezés folyamatában játszott szerepe - egyrészt a műlencse törőerejének kiszámítása, másrészt műtétet követő lencsehelyzet meghatározása – révén. További fontos szerepe van a szem tengelyhossz meghatározásának, amelyre az ultrahangos biometrián túl egyre modernebb optikai eszközök állnak rendelkezésre. Az új fejlesztésű diagnosztikai berendezések és technológiák nemcsak az elülső szegmentum különböző kórállapotainak megállapítására és követésére alkalmasak, hanem lehetővé teszik a betegek precízebb preoperatív vizsgálatát, ezzel elősegítve a kedvezőbb műtéti kimenetelt mind a szürkehályog és refraktív beavatkozások, mind a szaruhártya-átültetés kapcsán.
A diagnosztikai módszerek és eszköztár napjainkban megfigyelhető intenzív fejlődése mellett az alkalmazott technológia mélyreható elméleti és tapasztalati úton szerzett ismerete elengedhetetlen a megfigyelt adatok megértésében és interpretálásában. Átfogó kutatási programunk célja a legkorszerűbb elülső szegmentum képalkotó eljárások és műlencse-tervező algoritmusok megbízhatóságának és a klinikai gyakorlatban való alkalmazhatóságának vizsgálata szürkehályogban, illetve különböző fénytörési hibában szenvedő populáción.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )