Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Endoszkópos fülsebészet

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szanyi István
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Az elmúlt évtizedben világszerte terjedőben van egy új fülsebészeti eljárás, az endoszkópos fülsebészet. Ez egy minimál invazív eljárás, melynek során a külső hallójáraton keresztül endoszkóp segítségével jutunk be a középfül területére és végezzük el az esetnek megfelelő sebészeti beavatkozást.
A módszer használata mellett nincs küldő heg, lerövidül a hospitalizáció ideje, a betegnek nincs vagy minimális a posztoperatív fájdalma. A különböző látószögű optikák, a speciális műszerezettség segítségével eljuthatunk a középfül olyan rejtett, vagy nehezen megközelíthető helyeire amelyeket a hagyományos mikroszkópos műtétek mellett csak kifejezetten nagy csontmunka árán lehetett elérni. Fentiek miatt precízebb műtéti beavatkozást lehet végezni sok esetben. Az endoszkóp használata mellett a középfülben számos új anatómiai képlet került látótérbe, melyek ismeretében a középfül ventillációs útvonalai is új megvilágításban kerültek.
Kutatásunk során összehasonlítjuk a hagyományos és az endoszkópos fülsebészeti módszerek audiológiai, kozmetikai kimeneteleit, életminőség kérdőívet dolgozunk ki az új módszer bevezetésével kapcsolatosan. Az új anatómiai látásmód és az új módszer tanulása, bevezetése miatt kádáver disszekciós vezérfonalat szándékozunk létrehozni.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )